| about ČSHLM | Doctors | Recommended practices and opinions | | Contact

 
 

News

News

Stanovisko ČSHLM k pandemii COVID-19

Stanovisko ČSHLM k pandemii COVID-19

Vážení a milí členové OS ČSHLM ČLS JEP,

zasílám Vám první výsledky týkající se efektivity použití HBO u pozitivních pacientů s Covidem (série případů v Číně a první zkušenosti dr Blatteau z Toulonu, Francie), a dále první reakce odborných společností UHMS, USA, tak ECHM/EUBS. HBO je většinou zařazována u těžkých pacientů na oxygenoterapii, ale ještě před respiračním selháním s nutností umělé plicní ventilace (UPV).

I když první výsledky vypadají slibně, současné stanovisko UHMS i drtivé většiny členů výkonného výboru ECHM i EUBS velí k opatrnosti a vyhnutí se předčasnému nadšení, což je pochopitelně logické, s nutností vyčkat výsledků RCT. K tomuto informovanému názoru se přiklání také předsednictvo naší odborné společnosti.

PŘELOŽENÝ POZIČNÍ DOKUMENT EUBS A ECHM K UŽITÍ HYPERBARICKÉ KYSLÍKOVÉ TERAPIE PRO LÉČBU PACIENTŮ S INFEKCÍ COVID-19 je v ke stažení zde a předsednictvo naší odborné společnosti se k němu připojuje.

Dále Vám zasílám odkaz na speciální Cochrane kolekce systematických review ke COVID-19, tímto Cochrane přináší nejlepší a spolehlivé důkazy, které mají všem pomoci pandemii lépe zvládnout, dočasně je také přístup do Cochrane knihovny zdarma pro všechny: https://czechrepublic.cochrane.org/cs/covid-19. Na překladu se neustále pracuje za pomocí dobrovolníků z řad zdravotníků, studentů medicíny a členů českého Cochrane centra. Naleznete zde však již více než 10 přeložených SR relevantních ke COVID-19 a překlad dvou rapid reviews, které byly vytvořeny a publikovány v rekordně krátkém čase třech týdnů. Prozatím nejvíce přeložených SR si můžete přečíst v Speciální kolekci: Koronavirus (COVID-19) - důkazy relevantní pro kritickou péči

Pokud by se také v naší odborné společnosti našli dobrovolníci, kteří by se na překladech chtěli podílet, prosím kontaktujte sekretariát ČSHLM.

Děkuji a přeji hezký den

Předseda ČSHLM PhDr. Miloslav Klugar PhD.


Partneři webu